25 Bligh Street Forecourt Sydney

role Architecture and Urban Design completion date mid 2008

peckvonhartel were appointed to redesign the forecourt of 25 Bligh Street; a modernist, 30 storey commercial building in the CBD of Sydney.

The client's objectives were to ensure that the forecourt denoted a suitable quality of address and to ensure that the configuration promoted the building entry point and streetscape. The layout required the accommodation of an outdoor dining terrace for a new restaurant operator, and a permanent structure that could be used by the current coffee-cart operator.

peckvonhartel were careful in the selection of materials to complement the surrounding forecourt context: an imposing commercial tower that comprises black metal cladding and dark tinted glazing, and an adjacent heritage listed, sandstone building. Kimberley Sandstone pavers (an Australian product) were selected to enhance the adjoining sandstone fa├žade, and black granite was selected as the finish to the low height walls that enclose the restaurant deck, and balance the black metal cladding of the office building.

Subtle detail and character is achieved in the selection of fittings and fixtures. The signage for the restaurant has been incorporated as stainless steel clad boxes that correspond with the existing building signage. Colour is also added with sensitivity; a rich yellow-beige was selected to the awning of the coffee cart to enhance the overall palette, yet contrast the stainless steel clad cart itself.