CGI Australia Office Fitout, city road, melbourne vic

role interior design value $1.1 million area 1,200m² completed date May 2017 client Colliers

CGI is a global IT and business process services provider delivering high-quality business consulting, systems integration and outsourcing services. peckvonhartel were engaged by the project managers, Colliers, to design, document and deliver CGI’s new office accommodation in Melbourne.

peckvonhartel were required to accommodate the existing 75 employees and cater for changes in staff and casual employees as well as the potential for future staff growth. peckvonhartel developed several collaborative working spaces, as well as hot desking, to enable the employees to work flexibly and collaboratively.

The layout flows around the central core of the building and provides the best filtration of natural light, with the workstations located to the external façade which face the MCG and AMMI park sporting stadiums. This orientation also allowed for all built up areas, including meeting and server rooms, to be located against the core. CGI also works on highly sensitive equipment, so there was a need for a secure workshop area. The colour palette through the fitout was kept neutral with hints of bronze and brass to accentuate key front of house areas. Red is a prominent corporate colour and is used in the signage throughout.

A key challenge was working on the project concurrently with the base building upgrade. The building is currently undergoing a total upgrade which meant obtaining accurate site information was difficult. The ability to work on multiple stages of the project simultaneously was a key strength for the whole team. Due to an incredibly tight program, both in design and construction, we were required to work on the briefing and concept stage while documenting and preparing detail and tender drawings in order to meet the client’s requirement to relocate at the end of May 2017.

CGI’s Director, Pete Smith said “the office has been acknowledged by our members as a significant step forward in enhancing morale, cultural change, and being an environment that members enjoy working in, [peckvonhartel’s advice and expertise was integral to the final design solution which] is both functional and aesthetic.”