High Court of Australia Library Refurbishment, Level 7, Parkes Place, ACT

role interior design project value confidential completed date November 2011 area 900m² client High Court of Australia

peckvonhartel was engaged to undertake the Library Refurbishment at the High Court of Australia in Canberra. The main objective of the project was to review the current library processes, needs and privacy to create a fresh and rejuvenated workspace that is responsive to staff requirements and designed for longevity.

Recognising that the role of the library was evolving, and the continued needs of visiting legal professionals within the space, a key consideration was to create a flexible workspace that fosters a balance between collaboration and team work whilst maintaining a degree of privacy. It was crucial to consider relevant existing architectural fabric, such as the existing library shelving and integrated joinery benches, due to the prominence of the court building and its heritage listing.

The design was required to respectfully consider and enhance the heritage requirements, such as the colour palette, materiality and approach to lighting. As a result, the selected furniture and finishes echo aspects of the original architecture to ensure the new design is well integrated with the existing building.

Key challenges of the project were the integration of high performing lighting within the library bays. The approach required the team to identify a number of design solutions which were functional yet imposed minimal impact to the building.