Worksafe Victoria Headquarters, 1 malop street, geelong vic

role interior design value $25 million area 14,000m² completed date current client Built

peckvonhartel were engaged by Built to design and deliver the new headquarters for WorkSafe Victoria. Located in Geelong’s new business landmark 1 Malop Street, designed by peckvonhartel, the new A-grade office space will accommodate over 800 employees, and is targeting a 6-star green star rating.

As part of the design development process, peckvonhartel led a series of workshops to establish the overall aesthetic and to encourage collaboration with WorkSafe. As lead consultants, peckvonhartel’s role has been to coordinate the 12 level fitout as an integrated approach alongside the services engineers and ESD consultant.

Ground floor and Level 1 accommodate collaborative and co-working spaces which will be used by both Worksafe staff and visiting contractors. Main meeting facilities are located on Level 2 and consist of various sized meeting rooms and a flexible space of four 18 person meeting rooms with walls that retract into a ceiling void to create a large open space. This enables gatherings of up to 400 people with the ability to utilise the outdoor terrace. The adjacent reheat pantry provides catering facilities for events and staff functions. Large board meetings and more formal events will take place on level 5.

Typical levels, from Levels 6 to 11, include spaces that encourage staff to move into different zones to suit their daily tasks as well as promoting a unified and collaborative working environment. These collaborative working spaces are made up of high bench seating, media lounges, booth settings and individual sit to stand desks. A tech hub which can be utilised by all staff is located on Level 12. This level also accommodates several ancillary spaces including a library, first aid and mother’s room, male and female prayer rooms and a substantial café area with access to an outdoor terrace. The café area is intended to be accessed by all Worksafe employees and allows staff to breakout, collaborate and even work flexibly in any one of the settings while enjoying the views that level 12 offers.

The project is scheduled for practical completion by December 2017.