Workshop for the Victorian Government Collingwood VIC

role Architecture, Interior Design value $2 million area 520m² completion date March 2011 client Victorian Government

This new workshop facility in a heritage listed building includes a large workshop, machine shop, administration area and various specialist storage areas. The project is of a specialist nature and includes the implementation of strict safety and security conditions. Detail attention has been given to the acoustic quality of all spaces to ensure a safe working environment in the surrounding areas.

peckvonhartel worked closely with the Victorian Government to develop the layout of the specialised workshop to best suit their needs as a collective group and to best cater for their specialist requirements.

The construction of the workshop posed several design issues; a highly technical layered wall and ceiling system was designed by a team of specialist consultants from Victoria and South Australia. Special attention was paid to the selection of plywood finishes and the suspended cable tray ceiling throughout the workshop to further emphasise the beauty of the heritage brick wall and the industrial nature of the context.